ALTMIŞDOKUZUNCU MEKTÛB

"Bu mektup, yine Han-ı Hanan’a “rh.a.” yazılmıştır. İnsanı dünyada ve ahirette yükseltecek olan tevazunun ne olduğu ve kurtuluşun ancak Ehl-i sünnete uymakla olduğu bildirilmektedir:

Her hamd Allahü teâlâya mahsustur. Allahü teâlânın Resulüne salat ve selam olsun! Kardeşimiz Mevlana Muhammed Sıddık ile gönderilen okşayıcı, kıymetli mektubunuz geldi. Lütfetmişsiniz. Allahü teâlâ size hayırlı karşılıklar versin! Mektubunuzda fakirlerin edeplerini gözetmişsiniz ve alçak gönüllülük göstermişsiniz. “Allah için tevazu edeni, Allahü teâlâ yükseltir” hadis-i şerifine göre, bu aşağı davranışınızın dünyada ve ahirette yükselmenize sebep olacağını umarım. Belki de sebep olmuştur. Size müjdeler olsun!

İnabet ve rücu, yani bir rehbere bağlanmak kelimelerini yazıyorsunuz. Dervişlerden birinin elinde inabet yaptığınızı tasavvur buyurunuz. Bunun iyi neticelerini ve meyvelerini bekleyiniz! Fakat bu inabetin haklarını, şartlarını elden geldiği kadar gözetmelidir. Vasiyetlerden, nasihatlerden hangisini yazayım? İlimlerden, marifetlerden hangisini bildireyim? Çünkü müctehid olan derin âlimler ve doğru yolda olan tasavvufçular “şekkerallahü teâlâ sa’yehüm” söylemedik bir şey bırakmadılar. Sermayesi az olan bu fakirin “rh.a.” mektuplarından birkaçını sevdiklerimiz size getirmişlerdir. Onları gözden geçiriniz.

Sözün özü şudur ki; kurtuluş yolu, ancak Ehl-i sünnet ve’l-cemaate uymaktır. Allahü teâlâ, onların sözlerine, işlerine iman edenleri ve ibadetlerdeki bildirdiklerine uyanları çoğaltsın! Çünkü Cehennemden kurtulacağı müjdelenmiş olan bir fırka bunlardır. Bunlardan başka olan fırkalar helak olacak, felakete sürüklenecektir. Bugün bir kimse böyle olduğunu bilse de bilmese de yarın herkes anlayacaktır; fakat o zaman faydası olmayacaktır. Ya Rabbi! Ölüm bizi uyandırmadan önce Sen bizi uyandır!

Seyyid İbrahim çok eskiden beri yüksek kapınıza bağlı olanlardandır. Duacılarınız arasında bulunmaktadır. Kereminizden, ihsanınızdan beklenir ki ihtiyarlık ve ihtiyaç zamanını çoluk çocuğu ile üzüntüsüz geçirmesi ve son nefesinizde selamete kavuşmanıza dua etmeye bol zaman bulması için kendisine sığınak olasınız. Vesselam.


Abdulkadir Akçiçek Tercümesi